Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    int num;
    cout << "Wpisz liczbe: ";
    cin >> num;

if (cin.fail())
    {
        cin.clear();
        cin.sync();
        cout << "Nieprawidlowa liczba!";
        return 1;
    }

if (num == 0)
        cout << "Nie mozna dzielic przez 0!";
    else if (num%2)
        cout << "Liczba nie jest podzielna przez 2!";
    else
        cout << "Liczba jest podzielna przez 2!";

return 0;
}
Zamiast dzielić, lepiej użyć modulo.

Dodałem sprawdzenie czy user nie próbuje wklepać jakiegoś syfu (tekstu na przykład).

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

Nie rozumiem po co to "Nie można dzielić przez zero" skoro 0/2 = 0. Zero jest parzyste przecież.

Żeby sprawdzić czy cokolwiek takiego potrafi zaimplementować jakkolwiek nielogicznie by to brzmiało. W końcu to poziom szkolny, zapewne liceum albo technikum.

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

Opublikowano

Co nie zmienia faktu, że wprowadza to błąd. Według mnie to nie jest żadne wytłumaczenie. Zawsze można znaleźć odpowiedni przykład, który jest poprawny.

Opublikowano

Inna opcja to po prostu złe spisanie treści zadania lub złe zrozumienie nauczyciela i brak jakichkolwiek chęci sprostowania. Podejście "zrób to za mnie" powinno być tu w jakiś sposób karane lub przenoszone do działu "zadania domowe". No i ta śpiewka z brakiem czasu, która pojawia się wszędzie przy tego typu sytuacjach :D

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

Opublikowano

Inna opcja to po prostu złe spisanie treści zadania lub złe zrozumienie nauczyciela i brak jakichkolwiek chęci sprostowania. Podejście "zrób to za mnie" powinno być tu w jakiś sposób karane lub przenoszone do działu "zadania domowe". No i ta śpiewka z brakiem czasu, która pojawia się wszędzie przy tego typu sytuacjach :D

W teorii jest temat gdzie powinno się prosić o gotowe kody xD

Ale takie błachostki, które da się zrobić w 5min, można innym zrobić jeśli potrzebują.

No, a jak ktoś chce się w tym kierunku kształcić to i tak powinien, przeanalizować gotowca.

TuByłaSygnatura.png

Opublikowano

W teorii jest temat gdzie powinno się prosić o gotowe kody xD

Ale takie błachostki, które da się zrobić w 5min, można innym zrobić jeśli potrzebują.

No, a jak ktoś chce się w tym kierunku kształcić to i tak powinien, przeanalizować gotowca.

Jakby się chciał nauczyć to dawno znalazłby gotowy kod, gdyż takie przypadki są wałkowane wszędzie i w praktycznie każdym języku. Po co ktoś ma pisać to samo po raz n-ty skoro już ktoś to wcześniej n razy zrobił i n razy opublikował? ^^

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

Opublikowano

pytanie / prośba żałosna : /

coś takiego to na minutę roboty... ja bym tego nie zrobił... a wiesz czemu ?..

nie dla tego że nie chce mi się...

SZKODA MI CZASU NA URUCHOMIENIE EDYTORA TEKSTOWEGO...

w ogole co to za szkoła że takie coś każą wam robić... czy coś... nie wiem... ja nigdy 

do takiej szkoły nie chodziłem... wszystkiego uczyłem się solo...

albo coś psując czy bawiąc się czymś...

w każdym razie poziom tego "Programu" jest nadzwyczajnie wysoki...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...